DHW Antwerpen en HV Uilenspiegel hebben in het verleden, ieder met een eigen concept, gewerkt aan de ontwikkeling van het meisjes- en dameshandbal in de regio Antwerpen.
 
De voorbije seizoenen kende de talentenwerking voor meisjes “Antwerp Talents”, die onder impuls van DHW Antwerpen ontstond, veel succes. Er werd deelgenomen aan verschillende (internationale) tornooien, zoals Eurofest Isola - Koper (Slovenië) en de Challenge Gerard Martin in Parijs. HV Uilenspiegel organiseert sinds enkele jaren haar succesvol Handbal-Extra project waarbij jonge getalenteerde meisjes extra training kregen om op individueel niveau beter te worden. Deze trainingen stonden open voor meisjes van de omliggende clubs van de regio Antwerpen-Vlaams Brabant. Als groep namen ze al deel aan diverse buitenlandse tornooien zoals Slovenië (Eurofest), Hongarije (Cell Cup) en Zweden (Lundaspelen).
 
Vanaf nu worden beide projecten samengevoegd tot “ALPH-A: Antwerp Ladies Playing Handbal - Academy”. Het doel van het project is om samen een opleiding, specifiek voor meisjes, op te starten om het dameshandbalniveau in Antwerpen op korte, maar vooral op langere termijn op een hoger niveau te kunnen brengen. Beide clubs hebben de ambitie om het Antwerps dameshandbal te promoten en te ondersteunen. De clubs hopen dat ook andere clubs op termijn mee instappen in dit project.